Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün modülçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak güvenilir, esnek ve okşayıcı bir yapıda olmalı, leziz bir aromaya ve prezantabl yanmayı katkısızlayacak kenarıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf eksiksiz katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı yüksek oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en esen purolar olarak nitelendirilseler de birgeniş mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en özen etmesi gerekilen şey gerçek bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet gerçek bir nemde değil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada kâm maatteessüf katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. kamu saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade varmak bağırsakindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde bağırsakilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu rutubet değerleri de kimisine nazaran gayet şayan ve bağırsakilebilir en birinci sınıf değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken diğer bir şahsiyet bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir mesabe olduğunu ve asla bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk rutubet üstelikı beyninde gidip gelmeden cemi aynı rutubet değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değişlemimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet değerleri neyi değişlemtirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna devir ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en esen mesabe bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah madde vasati 6 ay içinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet tevdi üzerine oturmuş bu sistem sıcaklıktan hür olmadığı bağırsakin makul bir devir içinde sıcaklarda rutubet artışı yada soğuklarda humidor süresince rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca şu denli sıcaklık değişlemimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 rutubet değeri getirmek bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu mesabe iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz yüksek rutubet evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devir diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in kadimî ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çkızılışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile yanında yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en esen alternatif olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem rutubet alma hem rutubet tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Geceleyin gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde yüksek rutubet değerlerinde çift taraflı çkızılışarak durağan bir rutubet değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kamu puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.